Oude Rondeverslagen Eerste Team

Ronde 1 (20 september 1997) Drienerlo - Haren II: 4 - 3

Tom verloor in de opening enkele tempi maar wist zijn tegenstander vanuit een mindere stelling ineen zetherhaling te bluffen. Madman maakte in een stelling waarin een kleine fout grote gevolgen kan hebben een grote fout en verloor. Eric's tegenstander had een paar pionnen geofferd voor een aanval die niet doorsloeg, maar even later stond Eric een toren achter. Er was dus iets akelig misgegaan, en wij stonden met 2- achter.
Edge speelde remise, daarentegen werd door Roy gewonnen, zodat het nu 3-2 voor Haren was met de borden 1, 3 en 4 nog bezig. Eef en EJ stonden iets beter, maar was het genoeg? JW had zijn bedenktijd ietwat vreemd ingedeeld: 1 uur 54 voor de eerste 20 zetten, en dan 6 minuten voor de volgende 20. Tegen de tijd dat hij de tijdscontrole had gehaald (met nog 6 seconden) was hij van een gelijke stand in een verloren (?!) eindspel beland: wit b, g en g-pion, zwart h-pion, beiden een toren. Onderhand hadden Eef en EJ gewonnen, laatstgenoemde in indrukwekkende ik-druk-je-langzaam-dood-stijl. De druk om te winnen bij deze stand (4-3 voor ons) bleek teveel voor de oudste deelnemer van het veld. Hij moest in remise berusten en onze eerste overwinning in de KSNB was een feit.

Ronde 2 (18 oktober 1997) Drienerlo - Groningen II: 2 - 6

Dit is niet zo slecht als het lijkt. Groningen II is met afstand het sterkste team uit de poule, en menig clubje verliest met grotere cijfers van hen.

Ronde 3 (15 november 1997) ESG - Drienerlo: 5 - 2

Deze nederlaag was vooraf verwacht. Drienerlo was danig verzwakt door de afwezigheid van JanWillem, ErnstJan, Eric V. en Roy. De invallers (Jan, Toni, Nicolai en Jotto) deden hun uiterste best maar slechts Nicolai wist een half puntje te scoren.
Marco won op bord 3 van een 2000+ en revancheerde zich hiermee voor zijn kwakkelende vorm van de laatste tijd. Edge won op 6 een complexe Polugayevsky-Siciliaan, die misschien niet helemaal correct was, maar wel erg spannend. Tom verloor verrassend op bord 5 (dit maakte deel uit van de tactische opstelling die niet helemaal uit de verf kwam), en Eef op 4 kwam met zwart snel in de problemen en wist zich er niet uit te redden.

Ronde 4 (13 december 1997) Drienerlo - VRIMOT: 6 - 1

Maar toen kwam de wedstrijd tegen Vrimot. Die Motters zullen de schrik nog wel in de stukken hebben na de TOTALE VERNIETIGING in de KNSB-bekerwedstrijd die wij met 4-0 (NULL) wonnen, zo dachten wij. Marco en Evertjan hadden vooruitgespeeld, en remise gemaakt, resp. aan bord 2 en 4. Beiden schijnen in hun partij overigens zowel gewonnen als verloren te hebben gestaan, maar dit is een normaal verschijnsel als je tegen Vrimot speelt - zo bleek ook vandaag weer.
De eerste die de klok stil mocht zetten was Jan. Jan 'piranhagup' Vis speelde weer ouderwets: eerst een tijdje doelloos rondzwemmen, dan nog wat doelloos rondzwemmen, dan nog wat ronddobberen en dan ineens . HAP-HAP-HAPPERDEHAP-HAP!! GRRRR, dood! Wat een bloedig tafereel. One Burer down, Five to go.
Al snel mocht Edge het tweede punt bijschrijven. Zijn tegestander speelde erg passief, Edge won min of meer geforceerd een kwaliteit en net toen hij aan het berekenen was of dit voldoende voor winst zou zijn, begon de Vrimotter een wanhoopsaanval waarin hij twee torens en een stuk offerde (lees: weggaf) en daarna opgaf.
Op dat moment was het 3-1 voor ons. Tom stond inmiddels na een moeizame opening zeer bevredigend, EJ stond iets beter, later veel beter, maar Eric stond verloren en Toni een pion achter in een T+L tegen T+P (Toni) eindspel. Voorzichtige schatting: 5-3 voor ons.
Tom won, en hard ook. Ignacia zette zijn paard op h3, speelde vervolgens zijn andere paard naar g5, waarmee hij dat op h3 zijn enige veld ontnam. Die knol is de hele partij niet meer van zijn plaats geweest, en Tom rolde Ignacia vervolgens op door het centrum. Ook EJ won, weer een eindspelletje, en komt hiermee op 3 uit 3. Zelfs Eric won! Zijn tegenstander (Coffa) had een stuk meer, en bovendien een geforceerde matvariant, maar dacht dat hij eerst wel even een pionnetje kon slaan. Na nog enkele twijfelachtige zetten van zijn kant - in grote tijdnood, dat moet gezegd - won Eric alsnog de partij.
Hee, dat is grappig: we begonnen met 1-1 (twee vooruitgespeelde partijen) en nu is het 6-1 voor ons! Toni scoort uiteindelijk een plusremise (T+P tegen T) en dus wordt het 6 - 1.

Ronde 5 (10 januari 1998) ESGOO II - Drienerlo: 6 - 2

Een dikke nederlaag, die zeker niet zo dik had hoeven zijn. JW stond erg goed tegen Rogier Dijk, maar verspeelde de winst in tijdnood. Eefje liet zich matten. Edge verknoeide een goede stelling tegen Boris Tsoukerman, en Bas verprutste een remise-eindspelletje. Er had dus meer ingezeten.

Ronde 6 (14 februari 1998)Drienerlo - WSG: 3 - 4

Wat is er gebeurd ?! Verliezen van WSG is behalve onnodig ook ontzettend stom, omdat zij nu in bordpunten gelijk met ons kunnen komen door van Vrimot te winnen. Edge verloor onnodig, en Roy verknoeide een remise-eindspelletje. En Eefje stond hardstikke gewonnen, maar zag spoken in plaats van het plan a2-a4-a5-a6-a7-a8D (1-0). We hadden echt moeten winnen!

Ronde 7 (7 maart 1998) Hardenberg - Drienerlo: 5 - 3

Het wordt eentonig. Weer geven we de winst weg. Nu doordat zowel JW als Eric door hun vlag gingen.

Ronde 8 (28 maart 1998) ASG II - Drienerlo I: 4 - 4

Dankzij een 4-4 gelijkspel tegen ASG 2 in Apeldoorn is Het Eerste nu bijna zeker van handhaving. Wederom hebben we punten laten liggen. Het duidelijkste voorbeeld hiervan speelde zich af aan bord 2, waar Toni mat in 4 kon geven, dit ook zag, maar last had van een 'mouse slip' (?!). Tegen Hardenberg en Winterswijk lieten we in totaal ook al 4 matchpunten liggen. Met andere woorden: we hadden allang veilig moeten zijn. Nu moeten we nog hopen dat Groningen II in normale doen is en Winterswijk in de laatste ronde van het bord kegelt.

terug naar de SVDrienerlo Homepage